Permanente vorming

Levenslang leren is een essentieel onderdeel geworden van elke beroepscarrière. Om dit onderdeel goed te doen aansluiten op de bachelor en masterdiploma's organiseren universiteiten allerlei nascholingsactiviteiten.

Deze activiteiten staan open voor een breed publiek. Cycli van lessen en lezingen worden gebundeld in 'permanente vormingen' die afgerond worden met een getuigschrift.

Meer algemene informatie over de permanente vormingen aan de UGent.

 

2017-18

Voordrachtencaroussel Literaire alumni UGent

Schrijvers-alumni op bezoek in de faculteit

De voordrachtencarrousel biedt een platform aan schrijvers-alumni die aan de faculteit Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent een opleiding volgden. De auteurs hebben intussen een literair oeuvre op hun naam of staan aan het begin van een literaire loopbaan. Schrijvers onder wie Herman Brusselmans, Johan de Boose, Heleen Debruyne, Stefan Hertmans, Pol Hoste, Tom Lanoye, Els Moors, Miriam Van hee en Guido van Heulendonk keren voor een voordracht terug naar de faculteit. Zij reflecteren over de maatschappelijke rol van de universiteit toen en nu en lezen voor uit eigen werk. De studenten letteren (Filologica) worden nauw betrokken bij het initiatief en leveren de research en/of gaan in gesprek met de schrijvers.

In totaal negentien schrijvers maken in het academiejaar 2017-2018 hun opwachting. De spits wordt afgebeten door Tom Lanoye op zondag 8 oktober (Blandijnberg 2, 14 uur in auditorium 5 Jeanne Wiemer).

 

2017

  • zo 8-10 (14u, Aud. 5 Jeanne Wiemer): Tom Lanoye
  • di 7-11 (20u): Pol Hoste en Heleen de Bruyne
  • di 5-12 (20u): Charlotte van den Broeck en Filip Rogiers

2018

  • di 30-1 (20u): Stefan Hertmans en Jeroen Theunissen
  • di 20-2 (20u): Guido van Heulendonk en Ann de Craemer
  • di 6-3 (20u): Inge Braeckman, Caroline de Mulder, Tom van de Voorde en Sofie Verdoodt
  • di 27-3 (20u): Herman Brusselmans en Els Moors
  • di 17-4 (20u): Annelies Verbeke en Erwin Mortier
  • di 8-5 (20u): Miriam Van hee en Johan de Boose

Lente 2017

Historische Europese letterkunde: Great Critics

De doelstelling van deze permanente vorming is dezelfde als die van de permanente vormingen van vorige jaren : enerzijds een breder publiek kennis te laten maken met een aantal grote klassiekers uit de wereldliteratuur ; anderzijds om de brede expertise in de vakgroep Letterkunde een grotere zichtbaarheid te geven. Net zoals de voorgaande reeksen "Great Books", "Great Poems" en "Great Plays", wil deze permanente vorming een breder publiek kennis laten maken met de studie van grote klassiekers uit de wereldliteratuur. Twaalf lezingen gaan in op de vraag hoe klassieke auteurs gelezen worden door de lens van beroemde literatuurcritici.

12 lezingen op dinsdagavond , 20u, Blandijnberg Aud. C

   

    
 

21 februari
Bart Keunen: Walter Benjamin over Baudelaire
28 februari
Ilse Logie: René Girard over Cervantes
7 maart
Gunther Martens: Franco Moretti over Goethe
14 maart
Nicolas Vandeviver: Edward Said over Conrad
21 maart
Jan Dumolyn: Johan Huizinga over Villon
28 maart
Nadia Sels: Julia Kristeva over Nerval
18 april
Michel De Dobbeleer: Karel van het Reve over Dostojevski 
25 april
Marysa Demoor:
Sandra Gilbert over Charlotte Brontë


2 mei > 24 mei
Charlotte Gruber:
Judith Butler over Sofokles

Woensdag 24 mei, 19u30 (lokaal 110.022)


9 mei
Kries Versluys
Andrew Delbanco over Melville
16 mei
Yanick Maes: Martha Nussbaum over Seneca
23 mei
Kornee Van der Haven: Albert Verwey over Vondel

            

Know your jazz: Meer dan een eeuw jazz kennen en ervaren

In deze tweede reeks lezingen wordt het verschijnsel jazz verder belicht vanuit diverse invalshoeken – musicologisch, historisch, sociologisch, de banden met de andere kunsten (literatuur en film). De reeks biedt ruimte voor specifieke thema’s, met als rode draad “jazz als gesitueerde praktijk” – wetenschappelijke reflecties over een historisch belangrijke muzikale praktijk. Hiermee speelt deze permanente vorming in op een studiegebied dat pas recent op enige onderzoeksbelangstelling kon rekenen in Vlaanderen. De sprekers werden geselecteerd op basis van hun specifieke expertise op het vlak van jazzmuziek (in sommige gevallen is dit op basis van een status van “insider” in de wereld van de jazzmuziek). Net zoals bij de eerste editie nemen ook musici het woord.

De reeks start met een samenwerking tussen de Blandijn en de Bijloke: een publiekslezing door de New Yorkse trompettist en componist Amir ElSaffar op 22 februari 2017, gevolgd door een concert met zijn “Two Rivers” ensemble op 23 februari in de concertzaal van de Bijloke.

 8 lezingen op maandagavond (februari- mei 2017,  19-21u, Aud. A Blandijnberg)

  

 

   

 

Eerdere Lezingenreeksen