De opleiding Taal- en Letterkunde bestaat sinds het academiejaar 2004-2005, het moment waarop de Bachelor-Master-hervormingen van start gingen. De opleiding ontstond door de samenvoeging van drie opleidingen: Taal- en Letterkunde: Germaanse Talen, Taal- en Letterkunde: Romaanse Talen en Taal- en Letterkunde: Latijn en Grieks. De bestaande opleidingen hebben zich verenigd in één opleiding “Taal- en Letterkunde”, waarbinnen studenten naast de combinaties van twee Germaanse talen, twee Romaanse talen of Latijn en Grieks sinds oktober 2004 ook nieuwe talencombinaties kunnen studeren en zo de grens van traditionele taal- of cultuurfamilies doorbreken.
De hertekening van het opleidingsprogramma Taal- en Letterkunde als gevolg van de invoering van de bachelor/master-structuur had van bij het begin twee belangrijke doelstellingen:
Sinds 2004-2005 werd het programma van de opleiding verder aangepast, met o.m. meer aandacht voor de leerlijn onderzoeksvaardigheden, en keuzetrajecten vanaf het derde jaar waarmee studenten zich kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt of een vervolgstudie.
In 2019 vervingen de educatieve masters de vroegere specifieke lerarenopleidingen. Voor de Taal- en Letterkunde betekende dit een nieuwe integratie van taalkunde, letterkunde en vakdidactiek vanaf het derde bachelorjaar. In het keuzetraject 'Onderwijs' kunnen studenten zich voorbereiden op de educatieve master. In die tweejarige opleiding volgen studenten zowel gespecialiseerde vakken taalkunde, letterkunde als algemene pedagogische vakken en taalgerichte vakdidactieken.